Ransomware is een type malware dat bestanden en mappen codeert, waardoor je geen toegang meer hebt tot je bestanden. Ransomware gijzelt als het ware belangrijke bestanden, zodat je ‘losgeld’ moet betalen om weer toegang te krijgen tot je bestanden. Cybercriminelen proberen geld af te persen van slachtoffers door geld te vragen, meestal in de vorm van cryptocurrencies, in ruil voor toegang tot je bestanden. Vaak krijg je na het betalen nog steeds geen toegang tot de gecodeerde bestanden.
Tegenwoordig wordt ranomware steeds geavanceerder. Verouderde systemen zijn daarom steeds gevoeliger voor ransomware. Een belangrijke tip is altijd je systeem te updaten naar de laatste versie.
Hoe werkt ransomware?
De meeste ransomware-infecties beginnen met:
- E-mailberichten met bijlagen die proberen ransomware te installeren.
- Websites die exploitkits hosten die proberen kwetsbaarheden in webbrowsers en andere software te gebruiken om ransomware te installeren.
Zodra ransomware een apparaat infecteert, begint het met het coderen van bestanden, mappen en harde schijfpartities met behulp van coderingsalgoritmen zoals RSA of RC4. Ransomware is een van de meest lucratieve inkomstenkanalen voor cybercriminelen, dus cybercriminelen verbeteren hun malwarecode voortdurend om zich beter op bedrijfsomgevingen te richten. Ransomware wordt gebruikt door cybercriminelen als bedrijfsmodel waarin malwaremakers hun ransomware en andere services verkopen aan cybercriminelen, die vervolgens de ransomware-aanvallen uitvoeren.
Hoe kan je je beschermen tegen ransomware?
Wij raden aan:
- Maak regelmatig een back-up van belangrijke bestanden. Gebruik de 3-2-1 regel. Bewaar drie back-ups van uw gegevens op twee verschillende opslagtypen en ten minste één back-up offsite.
- Pas de nieuwste updates toe op uw besturingssystemen en apps.
- Gecontroleerde toegang tot mappen. Het kan voorkomen dat ransomware bestanden versleutelt en de bestanden vasthoudt voor losgeld.
Hou alle software up to date
Ransomware maakt gebruik van kwetsbaarheden in veel gebruikte software zoals webbrowsers, Java, Adobe Flash Player en Microsoft Office om apparaten te infecteren. Zorg ervoor dat automatische Microsoft-updates zijn ingeschakeld om Microsoft-software up-to-date te houden. Upgrade ook naar de nieuwste versie van Windows om te profiteren van een groot aantal ingebouwde beveiligingsverbeteringen.